אוקטובר-2013
סרי לנקה
אי ירוק בים
לפני כשנתיים, חוקקו בסרי לנקה חוק נגד עישון, לפיו אסור לעשן ברחובות ובכל מקום ציבורי אחר. מי שנתפס, נקנס ב- 5000 רופיות. את הקנס אגב, מחויב הנאשם לשלם בעצמו, בחמישה תשלומים, המחולקים שווה בין חמשת הערים הגדולות והמרוחקות ביותר באי. בהתחשב בעובדה שדרכי התעבורה באי כוללים מעט כבישים צרים, מדובר בטרטור רציני. תוך מספר שבועות, סרי לנקה הפכה נקייה מעישון.
חוק העישון הסרי לנקי, הוא דוגמה מצוינת למהפכה העוברת על האי הירוק מהאוקיאנוס ההודי. בקץ 30 שנות מאבקים עקובי דם בין המיעוט הטאמילי לרוב הסינהלי, הבינו 20 מיליון תושבי האי, שאין להם יותר מדי זמן נוסף לבזבז. מודל החיקוי שלהם היא לא אחרת מאשר סינגפור. אם לשפוט לפי השיקום בעקבות אסון הצונאמי שפקד את האי לפני כחמש וחצי שנים, אין ספק, שהם יעמדו במשימה.
הקשר בין פוליטיקה לתיירות
כשטורקיה ואירן עסוקות בחיזור גורלי והתחביב האחרון בבנגקוק הוא הבערת צמיגים, סרי לנקה הופכת לרלוונטית מאי פעם. 7 שעות טיסה מפרידות ביניכם לבין גן העדן האבוד באוקיאנוס ההודי. הרבה יותר קרוב, זול ומקסים, ממה שאפשר לדמיין.
ועם חצי מליון תיירים בשנה, ותג מחיר זול מבנגקוק, סרי לנקה הולכת להיות הדבר החם הבא, בעולם התיירות.
בירת הפילים הירוקה, נראית כמו טיפה הפוכה, שזלגה לאוקיאנוס ההודי, מרחק נגיעה מחופי הודו. 65 אלף קילומטרים רבועים, עמוסים בפילים, נמרים ועוד 11 מיני בעלי חיים אנדמים, שניתן למצוא רק באי, מוקפים בחופים לבנים וגלים, שהופכים את סרי לנקה ליעד גלישה אטרקטיבי לא פחות מהמלדיבים. אלו אגב, מרוחקים רק 45 דקות טיסה מקולומבו הבירה, כך שחופשה המשלבת בין טיול בסרי לנקה לנופש מפנק באיים המלדיבים, היא חבילה כמעט מתבקשת.
תפריט עשיר
הפורטוגלים שהגיעו לאי בעקבות התבלינים בשנת 1505, נדחקו ממנו החוצה על ידי ההולנדים, כעבור כמאה וחמישים שנה. בשנת 1815 האי כולו נכבש על ידי הבריטים, והאנגלית הפכה לשפה הרשמית. את טביעות האצבע של שלושת השליטות, במיוחד הבריטים, ניתן לזהות בקלות עד היום.
רק בשנת 1948, זכתה סרי לנקה בעצמאות, ושמה השתנה בשנת 1972 מציילון לסרי לנקה, שמשמעותו בסנסקריט, "האי הקדוש". למרות הקרבה הפיזית להודו, מדובר בהבדל בין שמיים וארץ, בין שני האיים.
סרי לנקה מציעה את כל היופי, הניחוחות, הטבע והחושניות שמסתתרים בהודו, אבל בלי הג'יפה, הלכלוך ופושטי היד. למרות תהליך מואץ והשקעה רבה בבניה ופיתוח שעובר האי בשנתיים האחרונות, התיירים המעטים עדין זוכים לקבלת פנים נלהבת, מהמקומיים.
רוהן, המארח המקומי שלנו, מקבל אותנו בשדה התעופה הבינלאומי היחיד באי, הסמוך לקולמבו הבירה, בחיוך וזר סחלבים מרשים. לאחר טיסת לילה מעמאן לקולמבו, אנחנו עוצרים לארוחת בוקר מסורתית: ביצת עין שמטוגנת בתוך בלילה המזכירה פנקייק, לצד פירות טרופיים, תבשילי קארי (כולל עוף ודגים), המלווים בקוקוס טחון עם צ'ילי. המושג חריף, מקבל משמעות חדשה במטבח הסרי לנקי. אבל בזכות שנים רבות של שלטון זר, תמצאו כאן גם אוכל מערבי ואפשרות להתאים את המנות המקומיות לדרגות חריפות שונות. בניגוד להודו, סרי לנקה נקייה בצורה יוצאת דופן, אפשר לאכול בכל מקום ואם דבקים במים מינרליים אין שום סכנות או חשש מקלקולי קיבה מיותרים. דוגמה נפלאה לדרגת הניקיון של בני האי והכבוד הרב שיש להם, היא התלבושת האחידה של תלמידי הגנים ובתי הספר, שבוהקת בלבן מסנוור, כולל עניבות גם לבנות!
הכל כלול
כל טיול שמכבד את עצמו מתחיל בבית היתומים לפילים ב"פינה-וואלה" על גדות נהר "מה-הויה". 80 פילים שנדחקו מחוץ לעדר שלהם, מטופלים בבית היתומים, שהפך לאתר תיירותי משומן היטב. לא צריך להרחיק לג'ונגלים של אפריקה ולהמתין לעדרי הפילים. כאן, בטבע הסובב את בית היתומים תוכלו להתקרב עד מרחק פסיעה מעדרי פילים, שנשלפו מערוץ נשיונל ג'אוגרפיק. בכניסה תוכלו ללטף פלפלון ואף להאכיל אותו בבקבוק עם חלב. פעם ביום עדר הפילים מורד לרחצה בנהר, אז התנועה בכביש הראשי נעצרת לטובת הפילים, השועטים בסדר מופתי אל עבר המים הקרירים. על גדות הנהר יש בתי קפה ונקודות תצפית על הפילים הרוחצים. ועם כמות כזאת של פילים, ספארי פילים בג'ונגל כולל מעבר בנהר, הוא מלכודת תיירים מתבקשת.
את הבוקר השני שלנו אנחנו פותחים בנסיעה לסיגריה, שם מסתתרת מצודה חצובה בראש סלע אימתני, שלא פחות מ-1250 מדרגות , מובילות אליו. צאו מוקדם בבוקר, לפני שהטמפרטורות עולות – הנוף, שווה את המאמץ. מסגיריה אנחנו ממשיכים לדמבולה, אתר מורשת עולמי הכולל חמישה מקדשים חצובים כמערות, בהם מסתתרים לא פחות מ-154 פסלי בודהה. את היום אנחנו חותמים בחוות התבלינים של "מטלה", כולל צ'ופר, עיסוי אישי בשמנים המיוצרים במקום.
ביומנו האחרון באי אנחנו מגיעים ל"קנדי" שכשמה כן היא, ממתק אמיתי. העיר השנייה בגודלה באי, היא החשובה ביותר עבור הרוב הבודהיסטי, תודות למקדש השן הקדושה, שם לפי האמונה, נמצאת אחת משיניו של בודהה. העיר הציורית והיפה הזאת מסגירה את ההיסטוריה הבריטית שלה, מכל פינה. קנדי הייתה המקום היחיד שבו נתקלתי ב"ציידי תיירים", כאשר עובר אורח הציג את עצמו כשף של המלון שבו התארחנו, והבטיח לקחת אותי לחנות התבלינים הטובה ביותר. הכמעט תרמית מומתקת בעזרת ביקור בגנים הבוטניים. אלפי מינים של סחלבים, עצים טרופיים ושיחים, מהווים את התפאורה הכי קיטשית ויפה בעולם, לכל זוג מקומי שמתחתן.
עם אזור הררי משופע ביערות גשם, ופסגה בגובה 2500 מטרים, יש באי לא מעט טרקים המיועדים למסלולים רגליים, אופני שטח, טיולי ג'יפים ומסעות על גבי סוסים. לא פחות מ-7 שמורות טבע פזורות באי ומי שרוצה לישון עם נמרים, יכול לצאת לספארי ב"יאלה" הפארק הגדול ביותר, כולל לינת שטח, על גבי עצים או באוהלים מדוגמים בשטח.
אם אתם בקטע של ספורט ימי, תוכלו לצאת לראפטינג (בדרגה 4), לצלול, לשנרקל, וכמובן לגלוש, בכל צורה אפשרית. בשעה שהחוף המזרחי מתאפיין בעיקר בגלישת קטמרנים וגלשני רוח, הרי שהחופים בצד המערבי של האי הם גן עדן אמיתי לחובבי גלישת גלים.
עם קרוב למאה וחמישים שנות שלטון בריטי, בנוסף לקריקט, סרי לנקה מתהדרת בלא מעט מועדוני גולף הפזורים בכל רחבי האי.
מי שמתעניינים בארכיאולוגיה ותרבויות, ימצא שני אתרים גדולים עמוסים בשרידים ומקדשים עתיקים מהמאות הראשונות.
בטן, גב ופינוקים
בתי המלון בדרגת 4 כוכבים מפנקים ומספקים את כל מה שהתייר הישראלי , אוהב. לצידם פועלים לא מעט ריזורטים, בעיקר לאורך החופים, על בסיס חצי פנסיון, כולל רמה מעולה של 5 כוכבים. בשדות התה בליבו של האי, תמצאו מבחר מרשים של מלונות בוטיק כולל אתרי ספא, שלא היו מביישים את "יערות הכרמל".
טבע, תרבות ופינוקים, ארץ בתולית, נקייה ועדינה, שעדין מוצעת במחירים מאוד נוחים. סרי לנקה, שבתה את ליבי בצניעותה, בכנות הכוונות שלה ונותרתי עם טעם של עוד. גם לחופשה משפחתית וגם לנופש רומנטי.
בקצרה
מטבע: דולר אמריקאי שווה 120 רופיות.
חשמל: 220 וולט, שקע עם שלוש שיניים מרובעות (כמו באנגליה).
ניקיון: אין צורך בחיסונים, מאוד נקי.
עונות: חם ולח, אולם בפסגות ההרים האוויר קריר. מרץ-מאי וספטמבר-דצמבר נחשבים לחודשים הגשומים. ממאי עדיף לבקר בחופים המזרחים ומדצמבר בחופים המערביים של האי.
קניות: תבלינים, בדי סארי, עבודות עץ וקש, תה מעולה ועם קצת מזל גם בגדים, תודות לעובדה שחלק ממעצבי העל מיצרים את האופנה שלהם, באי.